PROGRAM OJDF 2024
SKJØR av Øien

SKJØR
«Hva ser vi som maskulint og feminint? Duetten «Skjør» framføres av to mannlige dansere og oppstår gjennom søket etter feminine og maskuline kvaliteter i kropps- og bevegelsesspråk. Den fysiske dansen er det bærende elementet i stykket som ønsker å løfte tanker rundt kjønn og identitet.»
Av Pernille Øien.
Medskapende utøvere: Carl Peters og Cristián Sandoval Ronnby
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
FEMA av Eckbo/Weibell

FEMA
«FEMA er et prosjekt hvor Eckbo og Weibell ønsker å utforske ulike former, uttrykk og energier som kan defineres som feminine og maskuline. De blir ofte sett på som rake motsetninger, men er allikevel avhengig av hverandre for å skape en god balanse, og harmoni. Sammen med to talentfulle dansere, skal de dykke dypt inn i konflikten mellom samfunnets forventninger, og egne opplevelser. Den kvinnelige kvartetten vil prøve å bryte med normene, og åpne opp for at kjønn er mer flytende enn man tror.»
Av og med: Nina Eckbo og Enya Maria Weibell. Medskapende dansere: Valentina Reyes og Melanie Kajanne Källström.
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
IN THE MOOD FOR TAP av Oslo Tap Crew

IN THE MOOD FOR TAP
«Det profesjonelle steppdanskompaniet Oslo Tap Crew leverer med In the Mood for Tap en feelgood konsertforestilling med steppdans, sang og live musikk. Vi tar deg tilbake til standardlåtenes opprinnelse og den gangen jazzmusikk var populærmusikken, tilført en aldri så liten dose moderne rytmikk!»
Av Anneli Moe. Medskapende utøvere: Rebekka Undrum, Mari Marie Øines Nyvoll og Håkon Endal
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
FORM: angularity av M Art Lab (SE)

FORM: ANGULARITY
«FORM: angularity is a jazz dance performance where interplay in complexity creates expression, character and communication. The work is based on the master’s thesis ‘Angularity - about being angular’ by Isabell Gisselgård. In an investigation around the Africanist concept of angularity, the performance explores and challenges precision, breaking, polyrhythmicity and character. FORM: angularity is a way to make the subtle artistry of concert jazz dance visible and develop the idiom and craftsmanship of the style.»
Av/med: Åse Wallberg, Malin Stenholm, Jaakko Kulmala og Isabell Gisselgård
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
THERE MUST BE A LACE av Andersen/Hultvi/Juel/Sætereng/Vaaje

THERE MUST BE A LACE
«55% of our human communication comes from our body, and how we express ourselves. So what happens if we remove a part of our body? Do we still understand each other? How has status changed in society over the last 100 years? As an example, take lace vs. whool. What meaning does it have now vs. then? These are some of the questions we have worked with in our process in creating this piece.»
Av/med: William Vikan Andersen, Nicole Hultvi, Johanne Juel, Sigyn Åsa Sætereng og Eline Chao Vaaje.
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
JAZM av Aagre/Pedersen

JAZM
«Jazm er et nåtidens samspill mellom jazzmusikere og jazzdanser på scenen. Den omfavner: røttene, det uadskillelige forholdet jazzens musikk og dans hadde i startfasen, hvor den ene formet den andre og vise versa, samtidig som den ivaretar deres individuelle reiser til to selvstendige disipliner/kunstformer. Gjennom et sømløst samspill visker man bort og leker med kategoriseringer som lar dansen eksistere i en auditiv dimensjon og musikken i en visuell.»
Av/med: Frøy Aagre og Victor Amel Olivares Pedersen. Medskapende musikere: Audun Ellingsen og Andreas Bratlie.
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
THE TRIBE av Sarr

THE TRIBE
«The Tribe er et stykke som handler om menneskets urkraft, søsterskap og feminin kraft. Stykket tar inspirasjon fra det primitive i mennesket/urmennesket og tar i bruk tribalisme og serimonielle bevegelser og rytmer. Hvordan det sosiale aspektet av dans gjennom tusenvis av år har vært en viktig del av menneskets form for tilhørighet og kommunikasjon synes i gruppens sterke fellespuls. Det er et fysisk verk med tydelige og tekniske jazzdans-elementer samtidig som hiphop sin groove og musikalitet er en gjennomgående kvalitet i verket. Fremheving av små nyanser i musikken og en lek med synkoperte rytmer. En krysning mellom samtidsjazz og hip hop.»
Av Daniel Sarr. Medskapende dansere: Sigyn Sætereng, Marte Brækken, Alma Apenteng, Sara Einbu, Maja Furnes og Christiane Bergersen.
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
SYNTHESIS av Bulgar/Mariscal

SYNTHESIS
«Inspirert av verk som «Dance, Modernity, and Culture», utforsker Synthesis temaer som transnasjonal identitet og hybriditet. Prosjektet bruker begrepet ‘syntese’ som et bilde på assimilering, reduksjon og forenkling- en kroppslig prosess. Synthesis er utført av to dansere med flerkulturell bakgrunn og tversjangre dansepraksis.
I hjertet av prosjektet ligger ideen om å forene det unike og det felles, skape en koreografisk samtale som representerer individuelle erfaringer og gir næring til kollektiv forståelse.»
Av/med: Yordano Bulgar og Valentina Martínez Mariscal
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
OJDF + PRODA Workshop: Sankareh

OJDF+PRODA
Workshop med Daniel Sarr
Sarrs jazzklasser har fokus på teknikk, musikalitet og groove. Han starter med en grundig oppvarming som inneholder release-teknikk, isolasjoner og rytmisk- og teknisk arbeid. Han videreformidler koreografier bestående av både Samtidsdans og Jazz, pluss et hint av Hiphop. I denne workshopen vil han lære bort repertoar fra verket «The Tribe».
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024
OJDF + PRODA Panelsamtale

OJDF+PRODA
Både Sarr og Mariscal har fremvist egne koreografiske verk ved årets festival. Felles for begge verk er en søken etter eller ivaretakelse av det opprinnelige. I panelsamtalen blir det mulig å gå dypere inn på deres kunstneriske virksomhet og hvordan de ser denne i sammenheng med jazzdans generelt. Hvordan fungerer jazzdans som en ramme for ivaretakelsen av eldre danseformer, fusjon av ulike former og som en facilitator for integrasjon og sosialt samvær?
Panalet: Cecilie Lindeman Steen (PRODA-representant), Daniel Sarr og Valentina M. Mariscal. Moderator Natalie Dahl og Sarjo Sankareh (OJDF)
Foto: Gjendine Jevne/ OJDF2024
Foto: Natalie Dahl / OJDF2024